Choose language: Nederlands | English |

De Piemonte

De Piemonte is een regio die voor iedereen wat te bieden heeft en is derhalve ook een ideale regio is voor een culinaire maar ook actieve vakantie. Een regio met een rijke geschiedenis en veel tradities die nog steeds belangrijk zijn. Dat alles in een schitterende natuur met mooie oude stadjes en dorpjes. Kortom het echte Italië maar nog niet overlopen door toeristen, nog steeds puur, betaalbaar en met een zeer vriendelijke bevolking.

De omgeving

Dagtochten | Restaurants | Wijnboerderijen | Golfbanen

Dagtochten

Naast goed eten en drinken kan er in Piemonte natuurlijk nog veel meer. Steden als Turijn, Asti en Alba zitten boordevol historie en traditie. Turijn met de Po en zijn historisch centrum, volledig gerenoveerd voor de Olympische Winterspelen van 2006, met zijn vele musea, paleizen en kerken is een bezoek meer dan waard. Al rijdend door de regio komt men ook vele oude stadjes en dorpjes tegen met veelal mooie kerken. Daarnaast biedt de regio vele interessante golfbanen, mooi gesitueerd in de heuvels, en mogelijkheden voor rustige wandelingen maar ook actieve fietstochten. Tot slot is het minder dan een uur naar de schitterende Italiaanse Riviera voor een dagje strand op zijn italiaans. Hieronder een overzicht van de mogelijke trips die in de omgeving gemaakt kunnen worden.

Cafe Torino.

Ideeën voor dagtochten

Wandelen
In de nabije omgeving kunnen vele tochten door wijngaarden gemaakt worden naast wandelpaden die vanaf het huis vertrekken. Vanaf het huis is het leuk om over de land weg achter het huis door de natuur (volg hem heuvelop op de splitsing) naar Melazzo te lopen. Een wandeling van 45 minuten deels over de weg (zeer rustig) en deels over onverharde wegen door de natuur. In Melazzo zit een bakker.

Cimaferle, behoort bij Ponzone en is 5km verder heuvel op vanaf Ponzone. Mooie wandelingen mogelijk en daarna bij Salumifico Cimaferle geweldige kaasjes, pasta, honing en salami halen. Allen locaal gemaakt, echt geweldig lekker en door slowfood aangeraden.

Daarnaast zijn er in de nabije omgeving een aantal natuurparken met geweldige wandelingen en panorama's. Sasselo (Foresta della Deiva) Parc Beigua Percosi Verdi Sentieri

Markten
De meeste stadjes en dorpjes hebben regelmatig markt, bijvoorbeeld Canelli en Acqui Terme. In Acqui Terme is tweemaal per week in het oude centrum een zeer uitgebreide markt waar heerlijke lokale en seizoensgebonden produkten te koop zijn.

Antiekmarktjes
Asti, Nizza en Acqui Terme hebben allen eenmaal per maand een antiekmarkt.

Nizza Monferrato (3e zondag van de maand)
Acqui Terme (laatste zondag van de maand)
Asti (4e zondag van de maand)
Canelli (laatste zondag van de maand)

Fiets- en wielrentochten
De regio biedt vele mogelijkheden voor zowel fietstochten als wielrentochten door de heuvels met aanzienlijk hoogte verschil als meer ontspannen tochten door de dalen, bijvoorbeeld een tocht naar Sasselo (zo'n 60km) in de Apenijnen.

Outdoor activiteiten
Deze aanbieder biedt hele leuke mountain bike, wandel en tasting activiteiten. Van zeer actief tot easy. Bij alle activiteiten wordt het gecombineert met het goede van de Piemonte zijnde wijn en lekker eten. Met activiteiten gaat een gids mee. Wij hebben een mountain bike tocht van 40km gedaan met bezoek aan Forteto della Luja (zie wijn boerderijen). Goed materiaal en ook voldoende door de wijngaarden en bossen op onverharde paden die je zelf nooit zult vinden. Top uitzichten. Absoluut een echte aanrader Outdoor live

Turijn
Een historische stad, voormalige hoofdstad van de Heren van de Savoie met schitterende paleizen, kerken en winkel galerijen. Na het bezichtigen van de stad en eventueel het shoppen heerlijk uitrusten op één van de terrassen aan de Po ter hoogte van Piazza Vittorio Veneto. Turismo Torino
Turijn
Turijn, Palazzo Realle

Ovada
Mooi oud stadje met vele kunstenaars, ateliers en goede restaurantjes en wijndomeinen nabij.

Alba
Het truffelcentrum en tevens hoofdstad van de regio waar de Barolo en Barbaresco vandaan komen.

Palio Asti
Stad met mooi oud centrum en vooral bekend van de Palio die eenmaal per jaar plaatsvindt in september. Palio

Canelli
Mooi oud stadje met grote wijnhuizen. Het stadje heeft gewelfde wijnkelders die te bezoeken zijn onder de gehele stad. Het bezoeken waard!

Nizza Monferrato
Klein stadje met klein mooi oud middeleeuws centrum en goede restaurants. De route van Acqui Terme via Alice Belle Colle is een erg mooie tocht door de heuvels en wijngaarden.

Fontanile
Klein dorpje met geweldig mooie oude kerk.

Wijnroutes
De regio heeft meerdere wijnroutes die je langs wijndomeinen en dorpjes voeren. Strada del vino Alto Monferrato

Italiaanse Riviera en Cinque Terra
Bezoek de historische oude stadjes Camogli (met boottochten naar de San Fruttuoso grot en de oude abdij), Portofino and Santa Margherita met hun kleine straatjes en oude havens alles op 1 uur rijden. Cinque Terra is 2 uur rijden en kan in de zomer erg druk en toeristisch zijn maar u kunt er fantastisch wandelen en een treintje brengt u weer terug naar uw startpunt. Richting Frankrijk liggen de oude Rivièra stadjes Bordigera, Ventimiglia and San Remo.

Portofino Fruttuoso

Paardrijden
In het nabij gelegen Visone kunt u paardrijden en te paard tochten in de nabije omgeving maken. Agrico la Il Guado

Spa en Thermen
Acqui biedt heerlijke thermen en spa’s voor alle soorten behandelingen maar ook voor een dagje relaxen. Terme di Acqui

Ponzone
Mooi stadje een paar kilometer heuvel op vanuit Cavatore. Fantastische uitzichten, vooral vanaf het terras van Bar/Koffie shop Malo (doorlopen tot geheel achterin de zaak). De locale mannen spelen er kaart. Daarnaast is het leuk om wat door het stadje rond te lopen en de kerk te bekijken.
...
...

Genua
Mooi oude stad. Veel meer dan alleen een havenstad met een geweldig Unesco beschermd oud centrum. Meer dan de moeite waard. Neem de trein van Acqui Terme welke na een mooie trein rit door de natuur midden in het centrum stopt zonder dat je op zoek moet naar parkeerplaats.

Monastero Bormida
Mooi klein stadje, dichtbij Acqui. De moeite waard om het oude klooster te bezoeken.

Sacret Mountains
Piemonte heeft een aantal "Sacret Mountains". Eén van deze plaatsen ligt 30 kilometer ten Noorden van Asti, dus niet te ver en de trip waard. Het is de Sanctuario di Crea. Ideaal te combineren met Castel Alfrero voor een heerlijke lunch met mooi uitzicht. (zie Restaurants) Il Santuario

De paleizen van het huis van Savoy
Fantastische paleizen in het centrum van Turijn en omgeving. met name het jachtpaleis (Palazzina di Caccia at Stupinigi) is zeer mooi, recent gerenoveerd en door Unesco beschermd. Palazzina di Caccia at Stupinigi Paleizen

Toeristische informatie
Piemonte Italia

<